Nový nástroj umožní zemím EU zakročit proti podvodům u DPH

15.05.2019
Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie dnes začaly používat nový systém, který jim umožní rychlou výměnu a společné zpracování dat o dani z přidané hodnoty (DPH). Systém s označením analýza transakčních sítí (TNA) umožní členským zemím EU zakročit proti podvodům v oblasti DPH a vrátit do veřejných rozpočtů miliardy eur, píše ve své dnešní zprávě Evropská komise.

„Podvody v oblasti DPH aktuálně představují pro naše veřejné finance jeden z hlavních problémů. Jejich eliminace by měla být pro vlády zemí EU prioritou. Díky tomuto novému nástroji budou úřady schopny rychleji odhalovat podezřelé aktivity a reagovat na ně,“ uvedl komisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici. Dodal nicméně, že je stále zapotřebí uskutečnit hlubší reformu systému DPH v Evropské unii.

Nový nástroj podle komise přichází poté, co se v médiích opakovaně objevily reportáže o podvodech v oblasti DPH působících obrovské škody veřejným financím a přinášejících zisk kriminálním gangům na úkor poctivých daňových poplatníků.

Díky nástroji TNA získají daňové orgány rychlý a snadný přístup k informacím o přeshraničních transakcích, což jim umožní rychlou reakci v případě podezření na podvod. Tento nástroj rovněž umožní užší spolupráci odborníků při odhalování takzvaných karuselových podvodů s DPH.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek