Prezidenti ČR a Maďarska jednali o hospodářství i reformě EU

16.05.2019
Euroskop, čtk

Na prohlubování hospodářské spolupráce, podpoře jaderné energetiky či potřebě reformovat Evropskou unii se ve středu na jednání v Budapešti shodli český prezident Miloš Zeman a jeho maďarský protějšek János Áder. Zeman Maďarsko označil za „obránce evropské kultury“ a migrační vlnu minulých let přirovnal k historické invazi Osmanské říše do jihovýchodní a střední Evropy.

Setkáním s prezidentem Áderem Zeman zahájil oficiální část své třídenní návštěvy Maďarska. Hlavy států jednaly především o hospodářské spolupráci obou zemí, dotkly se ale také spolupráce v oblasti energetiky, boje proti nelegální migraci, boje proti terorismu či prohlubování spolupráce v rámci takzvané visegrádské čtyřky. Jejími členy je kromě Česka a Maďarska také Slovensko a Polsko.

Prezident Áder upozornil, že Česko je šestým nejvýznamnějším obchodním partnerem Maďarska a Češi jsou důležití i pro maďarský cestovní ruch. Loni jich do Maďarska přijelo téměř 300.000. Podle maďarského prezidenta se hlavy států shodly také na tom, že používání jaderné energie je z hlediska energetické bezpečnosti obou států nezbytné. Český prezident navštíví ve čtvrtek v rámci své návštěvy jadernou elektrárnu Paks jižně od Budapešti.

Zeman: Evropská komise by si neměla hrát na vládu

Zeman ve svém projevu po konci jednání označil Maďarsko za „obránce evropské kultury“ v migrační krizi a migrační vlnu posledních let přirovnal k „invazi“ Osmanské říše do jihovýchodní a střední Evropy, kterou podle něj zastavila až bitva u Vídně.

Prezidenti hovořili také o nutnosti reformovat Evropskou unii. Podle českého prezidenta by si například Evropská komise „neměla hrát“ na evropskou vládu a měla by být jen „obslužným aparátem“. O užití zdrojů z rozpočtu EU by podle něj měli rozhodovat národní státy a v oblasti migrace by se podle Zemana měla posílit ochrana vnějších hranic.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek