Rada bude jednat o daních

17.05.2019
Úřad vlády, Euroskop

Hlavním tématem květnového jednání Rady ECOFIN bude politická diskuze týkající se daňových témat. Rada se pokusí dosáhnout politické dohody ohledně nových pravidel týkajících se spotřebních daní uplatňovaných v režimu EU.

Ministři projednají obecnou úpravu spotřebních daní a zvláštní režim vztahující se na alkohol a alkoholické nápoje. Na žádost Evropské komise se ministři v diskusi krátce dotknou i zavedení tzv. konečného režimu pro DPH v EU. Komise bude informovat o postupu prací. V rámci procesu evropského semestru Rada schválí závěry ke zprávám Evropské komise (tzv. Country reports) věnujícím se hospodářské situaci jednotlivých států a hloubkovým přezkumům pro země s rizikem makroekonomické nerovnováhy.

Z mezinárodních témat budou ministři diskutovat o zdanění digitální ekonomiky v mezinárodním kontextu. Poté, co nebyla na úrovni EU nalezena shoda na tzv. krátkodobém řešení v podobě daně z digitálních služeb, resp. daně z digitální reklamy, bude tématem debaty způsob, jakým by EU měla přispět do diskuse o digitálním zdanění na mezinárodních fórech jako jsou OECD nebo G20.

Předsednictví Rady a Komise představí hlavní výsledky jarních jednání ministrů financí G20 a MMF v dubnu ve Washingtonu; ministři by měli stanovit vodítka pro pozici EU na zasedání G20 ministrů financí v japonské Fukoce v červnu t.r. Finský ministr financí informuje své kolegy o prvním zasedání Koalice ministrů financí zabývajících se klimatickou změnou. Finsko této platformě, ustavené v návaznosti na zasedání mezinárodních finančních organizací v říjnu 2018 na Bali, předsedá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek