Tisíce lidí přišly ve Varšavě na pochod na podporu EU

20.05.2019
Euroskop, čtk

Tisíce lidí se v sobotu sešly v centru Varšavy, aby na manifestaci uspořádané opozičními proevropskými stranami oslavovaly členství Polska v Evropské unii. Pochod byl svolán přibližně týden před volbami do Evropského parlamentu.

„Jsme hrdí na to, že jsme Poláci a zároveň Evropané, to patří k sobě a ne proti sobě,“ řekl lidem předseda lidovců Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Jeho strana je členem Evropské koalice (KE), která se příští neděli bude ucházet o přízeň voličů v eurovolbách.

Součástí tohoto značně nesourodého uskupení je mimo jiné středová Občanská platforma, největší polská opoziční strana, či liberální strana Moderní nebo Zelení. Podle většiny průzkumů má největší šance vyhrát vládnoucí euroskeptické Právo a spravedlnost (PiS), které je u moci od roku 2015.

Proevropskou manifestaci podpořili i bývalí prezidenti Aleksander Kwaśniewski a Bronislaw Komorowski. Politici vyzývali voliče, aby příští neděli přišli hlasovat, protože jde o místo Polska v Evropě, o to, zda země bude v EU tam, kde se rozhoduje, nebo na jejím okraji.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek