V evropských městech se konaly demonstrace proti extremismu

20.05.2019
Euroskop, čtk

V řadě evropských měst se dnes konají pochody či pouliční pikniky, na nichž lidé protestují proti nacionalismu a dávají najevo svoji podporu sjednocování Evropy. Manifestace se konají jen několik dnů před volbami do Evropského parlamentu, při nichž zřejmě posílí krajně pravicové strany.

V Berlíně a Kolíně nad Rýnem se zatím sešly tisíce lidí na akcích svolaných pod heslem „Evropa pro všechny-tvůj hlas proti nacionalismu“. Ke kolínské katedrále přišel s obrovskou vlajkou EU i 65letý Werner Uerdingen z Leverkusenu. „Neznám válku a chci, aby i moje vnoučata měla v Evropě dalších 60 let míru,“ řekl podle agentury DPA tento muž, který si dělá obavy o osud Evropy v případě, že by po volbách v Evropském parlamentu získali většinu nacionalisté a populisté.

V nizozemském Utrechtu, kde se jedna z akcí na podporu jednotné Evropy také koná, Laura Sullivanová z pořadatelské organizace WeMove vyčetla současnému vedení EU, že nedělá dostatečná rozhodnutí ve prospěch lidí a planety. „Pseudoalternativy, které nabízí krajní pravice, jsou pro nás všechny nebezpečné,“ řekla. Vyzvala lidi, aby ve volbách hlasovali pro Evropu, kde se bude okamžitě řešit klimatická změna, nerovnost, moc nadnárodních korporací a práva žen.

Občanská sdružení a nevládní organizace podobná shromáždění, která jsou plánována i na odpoledne a večer, svolaly v Rakousku, Maďarsku, Itálii, Rumunsku nebo v Polsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek