Evropští filmaři v manifestu vyzvali k účasti v eurovolbách

22.05.2019
Euroskop, čtk

Evropští filmaři na festivalu v Cannes vyzvali Evropany k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu. Manifest podepsalo přes 500 osobností ze světa filmu, mimo jiné režiséři Wim Wenders, Pawel Pawlikowski, Costa-Gravas nebo Stephen Frears. Z Čechů svůj podpis připojili například Zdeněk Svěrák, Helena Třeštíková nebo Václav Marhoul. Mezi slovenskými signatáři jsou mimo jiné režisérka a herečka Tereza Nvotová.

Filmaři uvedli, že evropské volby, které se ve členských zemích EU konají v různých termínech od 23. do 26. května, jsou zásadní jak pro základní práva, tak pro svobodu tvorby. Připomněli, že Evropa se sjednotila pro zachování míru, a na to by se podle nich nemělo zapomínat.

Evropská unie je podle signatářů dokumentu založená na překonání hranic, na volném pohybu a obchodu, na přátelství a solidaritě, což jsou hodnoty, které jsou dnes „ohrožovány ze všech stran, i v rámci samotné unie“.

„Evropa, v níž vládne svoboda a demokracie, je rovněž Evropou svobody myšlení a projevu. Máme povinnost ji bránit před extremismem a zpátečnictvím, které se dnes opět šíří jako mor,“ píše se v manifestu. „Ve hře je naše společná budoucnost, ne-li naše budoucnost jako taková.“

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek