Rada EU bude řešit dopravu a digitalizaci

06.06.2019
Euroskop, čtk

6. a 7. června 2019 se v Lucemburku uskuteční první formální zasedání Rady EU pro dopravu, telekomunikace a energetiku (část doprava a telekomunikace) během rumunského předsednictví. V rámci prvního dne jednání se bude Rada věnovat oblasti dopravy, přičemž ministři budou diskutovat o důležitých návrzích a otázkách zejména v oblasti nákladní, silniční a železniční dopravy. Druhý den bude zasedání ve formátu Rady pro telekomunikace. V této části se bude Rada zabývat například budoucností digitalizované Evropy po roce 2020, nebo otázkou soukromí v elektronických komunikacích. V rámci tohoto jednání bude česká delegace také informovat o mezinárodní konferenci o bezpečnosti sítí 5G, která se konala dne 2. a 3. května v Praze.

Doprava

V rámci zasedáni Rady v oblasti dopravy bude jedním z nejdůležitějších bodů Nařízení o elektronických informacích o nákladní dopravě, ve kterém by Rada měla přijmout obecný přístup. Mezi další témata jednání bude patřit zjednodušení opatření na zlepšení realizace transevropské dopravní sítě a další legislativní akty v oblasti pozemní dopravy, jako například nařízení o právech a povinnostech cestujících v železniční přepravě. Dále bude následovat oběd s ministry dopravy zemí Východního partnerství (Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldavsko, Ukrajina), který bude věnován diskuzi nad deklarací týkající se bezpečnosti silničního provozu a prioritních propojení. K problematice vystoupí také rumunský ministr dopravy, eurokomisařka pro dopravu a eurokomisař pro evropskou sousedskou politiku a rozhovory o rozšíření. Dále se Rada s ministry zemí Východního partnerství a zástupci mezinárodních finančních institucí bude věnovat oblasti investic a napojení na síť TEN-T. Následně bude předsednictví informovat Radu již ve standardním formátu o aktuálně projednávaných návrzích tykajících se bezpečnosti silniční infrastruktury, podpory čistých a energeticky účinných silničních vozidel, či ukončení sezónních změn času. Dále bude například prezentován aktuální vývoj v projednávání sdělení Komise Čistá planeta pro všechny či lucemburský návrh redukovat emise skleníkových plynů a kongescí úpravou cen letenek.

Telekomunikace

Druhý den jednání Rady, zaměřený na telekomunikace, otevře politická debata a následné přijetí závěrů Rady o budoucnosti vysoce digitalizované Evropy po roce 2020, za účelem posílení digitální a hospodářské konkurenceschopnosti v Unii a digitální soudržnosti. Členské státy se v tomto dokumentu hlásí k potřebě jednotného přístupu k rozvoji digitalizace a zmíněna je také kybernetická bezpečnost, rozvoj umělé inteligence nebo boj proti dezinformacím.

Předmětem jednání bude také návrh nařízení o soukromí a elektronických komunikacích neboli ePrivacy, který si klade za cíl zajistit dostatečnou úroveň ochrany koncových uživatelů v oblasti elektronických komunikací.

Závěrem se bude Rada zabývat také oblastí kybernetické bezpečnosti, v rámci které bude česká delegace informovat o konání a závěrech mezinárodní expertní konferenci k bezpečnosti sítí 5G, která se uskutečnila ve dnech 2. a 3. května v Praze.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek