Rada ECOFIN bude řešit konkurenceschopnost v eurozóně

14.06.2019
Úřad vlády, Euroskop

Dnes se v Lucemburku koná poslední jednání Rady ECOFIN pod vedením rumunského předsednictví. Vedoucí delegace je ministryně financí Alena Schillerová.

Radě ECOFIN bude, jako obvykle, předcházet jednání Euroskupiny, která bude v rozšířeném formátu diskutovat o rozpočtovém nástroji pro konvergenci a konkurenceschopnost v eurozóně. Ministři taky prodiskutují reformu Evropského mechanismu stability či posílení bankovní unie.

Na řádném zasedání Rady se ministři budou zabývat zprávou o pokroku ohledně dokončení bankovní unie se záběrem na Evropský systém pojištění vkladů (tzv. EDIS). Ministři budou informováni o pokroku u zavádění legislativy ohledně společného systému daně z finančních transakcí (FTT). Na tomto návrhu začalo od roku 2013 pracovat 11 členských státu v rámci posílené spolupráce. Česká republika se této spolupráce neúčastní.

Ministři povedou rozpravu o aspektech doporučení pro jednotlivé země vyplývajících z evropského semestru 2019, které souvisejí s hospodářskou a finanční politikou. Evropská komise a předsednictví Rady budou rovněž prezentovat nejdůležitější výsledky zasedání ministrů financí skupiny G20, které se uskutečnilo na začátku června v Japonsku. Ministři také budou diskutovat klimatické aspekty související s prací Rady ECOFIN a to na základě sdělení komise „Čistá planeta pro všechny: Evropská dlouhodobá strategická vize prosperující, moderní, konkurenceschopné klimaticky neutrální ekonomiky“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek