Ministři zahraničí budou přemýšlet, jak má EU lépe mluvit jedním hlasem ve světě

17.06.2019
Úřad vlády, Euroskop

Ministři zahraničních věcí budou na svém dnešním zasedání v Lucemburku diskutovat o možnostech zlepšení pracovních metod v oblasti Společné zahraniční a bezpečnostní politiky (SZBP). Cílem debaty bude nalezení způsobů, jak posílit akceschopnost a koherenci vnějších aktivit Unie tak, aby Unie posílila svou roli klíčového globálního aktéra.

Potřebu zefektivnění SZBP zmiňoval předseda Komise Jean-Claude Juncker již ve svém projevu o stavu Unie v září loňského roku. Komise proto přišla s návrhem zavedení hlasování kvalifikovanou většinou namísto jednomyslnosti ve třech konkrétních oblastech SZBP (přijímání postojů EU k otázce lidských práv na multilaterálních fórech, zřízení nových sankčních režimů, rozhodování o nových civilních misích EU).

Většina členských států včetně ČR však tento krok nepovažuje za nejvhodnější, neboť hrozí, že by namísto posílení jednoty EU přinesl polarizovanou debatu bez skutečně zásadního přínosu pro kredibilitu EU ve vnějších vztazích.

ČR patří do skupiny celkem devíti členských států (Copenhagen 9), která dlouhodobě usiluje o zlepšení komunikace mezi členskými státy a ESVA na všech úrovních tak, aby SZBP byla zřetelnější, efektivnější, viditelnější. Dnešní diskuzní bod byl tudíž na zasedání Rady zařazen na základě iniciativy této skupiny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek