Země EU ukončily po letech řízení se Španělskem kvůli schodku

17.06.2019
Euroskop, čtk

Členské země EU v pátek ukončily řízení, které bylo od roku 2009 vedené se Španělskem kvůli jeho nadměrnému schodku. Ministři financí dnes v Lucembursku potvrdili, že Madridu se podařilo schodek dostat pod unijní referenční hodnotu tří procent. Itálii, u které nedávno Evropská komise začátek analogického řízení označila za oprávněné kvůli vysoké míře dluhu, dnes země vyzvaly, aby učinila kroky k jeho snížení.

„Euroskupina (ministři financí zemí platících eurem) se shoduje s pohledem Hospodářského a finančního výboru a Evropskou komisí, že proces je v souvislosti se zadlužením oprávněný,“ uvedl na ranní tiskové konferenci k italské situaci šéf euroskupiny Mario Centeno. Diskuse k této otázce byla podle něj velmi krátká.

Česká ministryně financí Alena Schillerová na okraj jednání ČTK řekla, že vítá rozhodnutí komise o tom, že postup vůči Itálii je na místě. Připomněla, že podle údajů komise byl veřejný dluh Itálie loni 132,2 procenta hrubého domácího produktu, v ČR byl stejný údaj na hodnotě 32,7 procenta. Italské číslo je tak podle Schillerové „neuvěřitelné“. „Velmi to vítám,“ řekla o pohledu komise s tím, že pokud se všechny země připojily k Paktu stability a růstu a ČR má také vlastní zákon o rozpočtové odpovědnosti, tak se pravidla mají týkat i třetí největší ekonomiky unie. Římu za porušení pravidel může hrozit i finanční sankce, ta však dosud nikdy nebyla udělena.

Dokud nebude komisí nyní navržené řízení vůči Itálii skutečně spuštěno, není po dnešním rozhodnutí o Španělsku žádná země unie uvnitř procedury pro nadměrný schodek. Na vrcholu krize eurozóny v letech 2010 a 2011 byl postup veden proti 24 členským státům unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek