Ministři EU projednají víceletý rozpočet a závěry summitu

18.06.2019
Euroskop, čtk

Víceletý rozpočet Evropské unie či možné rozšiřování o nové členské státy budou dnes projednávat ministři unijních zemí odpovědní za evropskou problematiku. Na stole budou mít rovněž návrh závěrů summitu, který se ve čtvrtek v Bruselu bude zabývat mimo jiné budoucími prioritami EU.

Dopolední část jednání věnují ministři finančnímu rámci, který určí unijní výdaje na období let 2021 až 2027. Členské státy se své postoje pokoušejí ladit již od loňského zveřejnění návrhu Evropské komise a jednání by měla finišovat letos na podzim.

Návrh počítá s výrazným nárůstem výdajů na ochranu hranic, migraci či azylovou politiku, naopak snížit se mají peníze putující do fondů soudržnosti či zemědělství, s čímž kromě vlád jiných východoevropských zemí nesouhlasí ani český kabinet. Ten bude dnes v Lucemburku zastupovat ministr zahraničí Tomáš Petříček a státní tajemnice pro EU Milena Hrdinková.

Unijní ministři budou odpoledne debatovat i o navržených závěrech summitu, v jejichž pracovní verzi je například možnost neuznávat ruské pasy vydávané lidem z ukrajinských oblastí ovládaných separatisty či závazek dostat emise oxidu uhličitého do poloviny století k nulové hranici.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek