Summit schválil strategické směřování EU pro příštích 5 let

21.06.2019
Euroskop, čtk

Základní směřování Evropské unie v příštích pěti letech popisuje dokument s názvem „Nová strategická agenda 2019-2024“, který ve čtvrtek v Bruselu schválili prezidenti a premiéři členských zemí. Stručný materiál, který by měl být od podzimu podkladem pro práci nové Evropské komise, zdůrazňuje potřebu ochrany občanů i jejich svobod, rozvoj silné a životaschopné ekonomiky, ale i zelenou a sociálně spravedlivou Evropu. Unie by také měla dokázat na světové scéně účinně podporovat své zájmy a hodnoty.

Přijetí strategie na summitu předcházelo napjatě očekávané diskusi šéfů států a vlád o přeobsazení klíčových unijních postů, tedy v zásadě o tom, kdo bude tuto strategickou agendu prakticky realizovat.

„Evropa musí být místem, kde se lidé cítí bezpeční a svobodní,“ uvádí materiál. V části o bezpečnosti například zdůrazňuje potřebu funkční kontroly vnějších hranic, která je předpokladem zajištění bezpečnosti, vlády práva a vůbec fungování unie. Dokument také připomíná nutnost najít zatím stále neexistující shodu mezi státy EU na budoucí podobě migrační a azylové politiky s tím, že v této věci se zdůrazňuje potřeba shody založené na rovnováze mezi odpovědností a vzájemnou solidaritou mezi členskými státy EU.

V části týkající se energetiky stojí, že členské státy si samy mohou rozhodovat o svém „energetickém mixu“, tedy o tom, z jakých zdrojů chtějí uspokojovat svou spotřebu energie. „Unie zrychlí svůj přechod k obnovitelným zdrojům, zvýší úspory energií, sníží závislost na vnějších zdrojích, bude diverzifikovat své dodavatele,“ uvádí agenda. Materiál také připomíná, že podobný přechod bude znamenat přechodné krátkodobé náklady, a proto je třeba věnovat potřebnou pozornost sociální problematice.

Prezidenti a premiéři se také v dokumentu shodli, že EU chce být silou podporující multilateralismus a světový řád založený na všemi uznávaných pravidlech. Unie hodlá dál podporovat OSN a další klíčové mezinárodní organizace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek