Evropská komise kritizuje Británii za volební komplikace

25.06.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) si stěžovala u britské vlády na to, že kvůli komplikacím nemohlo v květnových volbách do Evropského parlamentu hlasovat ve Spojeném království mnoho nebritských unijních občanů. Uvedl to dnes portál BBC s odvoláním na dopis eurokomisařky Věry Jourové adresovaný britské vládě, ve kterém potíže shrnula. Jourová v dokumentu zdůraznila, že Británie je povinna respektovat voličské právo ostatních unijních občanů a rovněž musí výkon tohoto práva zajistit.

Podle Jourové čelila Británie před letošními eurovolbami praktickým problémům, neboť se země připravovala na odchod z EU k 29. březnu. Brexit byl ale nakonec odložen a Londýn s Bruselem se počátkem dubna dohodly na rozluce k 31. říjnu.

V Británii žije asi 3,2 milionu obyvatel z ostatních 27 členských zemí EU, v jiných unijních zemích pak žije 1,3 milionu Britů. Pokud se cizinci v jiných zemí EU chtějí v Británii zúčastnit voleb, musí se zaregistrovat na seznam voličů. S výjimkou občanů Irska, Malty a Kypru museli rovněž do 7. května vyplnit formulář, ve kterém prohlásili, že nebudou hlasovat v jiném členském státě.

Jourová obdržela stížnosti od Britů, kteří nemohli hlasovat

Jourová v dopise uvedla, že EK obdržela stížnosti přímo od občanů, kteří v Británii nemohli hlasovat. Britská ústřední komise již v den voleb, tedy 23. května, uvedla, že zaznamenala nespokojenost některých unijních občanů, kteří ve Spojeném království nemohli volit.

Řada nebritských unijních občanů nebyla podle Jourové informována o tom, že registrace má dva kroky, tedy zapsání na seznam a voličské prohlášení. Mnoho lidí při registraci požádalo o formulář pro prohlášení, ale nakonec ho nedostalo, další ho sice vyplnili a odevzdali, ale volební komise ho nezpracovala, neboť jejich jména na seznamu voličů v den voleb uvedena nebyla.

Volby do Evropského parlamentu v Británii vyhrála Strana pro brexit a druzí skončili prounijní Liberální demokraté. Vládní konzervativci utrpěli zdrcující porážku – získali pouze deset procent hlasů a umístili se až na pátém místě po Straně pro brexit, Liberálních demokratech, zelených a labouristech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek