Rada jednala o změně klimatu, vodě a čisté planetě

26.06.2019
Úřad vlády, Euroskop

Dnes proběhlo v Lucemburku zasedání řádné Rady pro životní prostředí. Delegaci vedl náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž.

Minimální požadavky pro opětovné používání vody

Hlavními body Rady pro životní prostředí bylo přijetí obecného přístupu Rady k návrhu nařízení o minimálních požadavcích pro opětovné používání vody. Tato nová pravidla pomůžou Evropě přizpůsobit se dopadům změny klimatu. Nařízení, které je plně v souladu s oběhovým hospodářstvím, zlepší dostupnost vody a podpoří její účinné využívání. Zajištění dostupnosti dostatečného množství vody pro zavlažování polí, zejména v obdobích veder a velkého sucha, může přispět k zamezení nedostatku plodin a potravin.

Chemické látky

Ministři si také vyměnili názory ohledně přezkumu provádění právních předpisů v oblasti životního prostředí (EIR). Rada také přijala Závěry: Směrem ke strategii pro politiku Unie v oblasti chemických látek. Rada ve svých závěrech podtrhuje potřebu chránit lidské zdraví a životní prostředí řádným nakládáním s chemickými látkami. Zdůrazňuje rovněž, že je nutné zlepšit posuzování chemického rizika a nakládání s chemickými látkami a začleňovat tato hlediska do všech právních předpisů EU, aby se zvýšila soudržnost a účinnost právních předpisů EU týkajících se chemických látek

Čistá planeta

V bodu Různé RO PRES informovala o Sdělení Čistá planeta pro všechny: dlouhodobá strategická vize klimaticky neutrální ekonomiky, nařízení o programu LIFE, nařízení o monitorování, vykazování a ověřování v lodní dopravě. Předsednictví a komise poté informovala o proběhlých konferencích COP14, COP9, UNEA-4. EK informovala o návrzích integrovaných vnitrostátních plánů v oblasti energetiky a klimatu. Rakouská delegace informovala o workshopu o budoucím akčním programu pro životní prostředí, belgická delegace o evropských opatřeních na podporu čisté mobility, nizozemská delegace o konferenci o stanovování cen uhlíku, francouzská delegace o zasedání ministrů životního prostředí skupiny G7, delegace Slovinska o managementu velkých šelem a Finsko představilo program následujícího předsednictví.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek