V EU vznikne 17 univerzitních aliancí, jsou mezi nimi i dvě z ČR

27.06.2019
Euroskop, čtk

V Evropské unii vznikne prvních 17 aliancí evropských univerzit, které mají zjednodušit spolupráci a výměny studentů i učitelů mezi univerzitami v zemích EU, a tím zlepšit evropské vysokoškolské vzdělávání. Evropská komise (EK) dnes oznámila složení těchto 17 skupin, jejichž členy vybíral panel expertů z více než tří stovek škol. Součástí dvou aliancí budou i pražská Univerzita Karlova a brněnská Masarykova univerzita.

„Projekt umožní příštím generacím studentů získávat zkušenosti v Evropě studiem v různých zemí,“ komentoval novou unijní iniciativu evropský komisař pro školství, kulturu, mládež a sport Tibor Navracsics. Panel, tvořený mimo jiné rektory či profesory, vybíral z žádostí 54 asociací, které sdružují přes 300 škol.

Sedmnáctku univerzitních aliancí tvoří 114 vysokých škol z 24 zemí, uvedla dnes EK v tiskové zprávě. Z České republiky se na projektu podílí Univerzita Karlova, která vytvoří alianci mimo jiné s pařížskou Sorbonnou či s Varšavskou univerzitou, a Masarykova univerzita, která tvoří alianci například s univerzitou v maďarském Pětikostelí (Pécs) nebo s Postupimskou univerzitou.

Pro prvních 17 univerzitních aliancí má být z unijního rozpočtu vyčleněno celkem 85 milionů eur (2,2 miliardy Kč), přičemž každá z těchto aliancí obdrží v následujících třech letech až pět milionů eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek