Rada pro zahraniční věci bude debatovat o íránském jaderném programu

15.07.2019
Úřad vlády

Ministři zahraničních věcí budou dnes debatovat v Bruselu o íránském jaderném programu a jak společně postupovat při stupňujícím tlaku Spojených států vůči Íránu a zároveň ustupování Teheránu z dodržování dohody JCPOA.

Jedním z hlavních témat dnešního zasedání Rady pro zahraniční věci v Bruselu bude íránský jaderný program a udržitelnost související dohody JCPOA, kterou EU před čtyřmi lety uzavřela spolu s dalšími klíčovými aktéry. Ministři zahraničí by se měli dohodnout, jak dál postupovat v kontextu stupňujícího tlaku Spojených států vůči Íránu na straně jedné a postupného ustupování Teheránu z dodržování dohody JCPOA na straně druhé.

Írán formálně oznámil zvýšení úrovně obohacování uranu

Začátkem července Írán formálně oznámil, že zvyšuje úroveň obohacování svého uranu nad dohodou povolené limity (3,67 %). Ve středu 10. července pak Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) potvrdila, že Írán obohacuje uran na 4,5 %.

Teherán tímto krokem reaguje na rozhodnutí USA od mezinárodní dohody z července 2015 odstoupit a zavést sankce vůči Íránu a všem ostatním zemím, které svou spoluprací s Íránem americké sankce porušují. Íránští představitelé vágně prohlašují, že v případě zrušení amerických opatření jsou ochotni k návratu k dodržování smlouvy JCPOA.

EU s rozhodnutím USA odstoupit od JCPOA nesouhlasí, zároveň však důrazně apeluje na Írán, aby nereagoval porušováním vlastních závazků v rámci dohody. Trojice unijních států, které jsou spolusignatáři JCPOA – Velká Británie, Francie a Německo – usiluje intenzivní diplomacií o deeskalaci situace a záchranu dohody skrze obnovená jednání v multilaterálním formátu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek