Mayová: Jakákoli cesta z EU musí být dlouhodobě udržitelná

18.07.2019
Euroskop, čtk

Ať už si Británie pro svůj odchod z Evropské unie vybere jakoukoli cestu, musí být dlouhodobě udržitelná a musí zemi spojit. Ve svém poslední velkém projevu předtím, než příští týden odejde z funkce, to ve středu prohlásila britská premiérka Theresa Mayová. Zároveň zdůraznila, že ohledně brexitu je třeba dosáhnout kompromisu.

Mayová uvedla, že má obavy o „stav politiky“, domácí britské i té mezinárodní. Varovala, že ochota hledat kompromisy se stala „nemoderní“, a odsoudila populisty, kteří dávají „jednoduché odpovědi“ na složité problémy. Premiérka rovněž kritizovala „politiku, která se snaží rozdělovat“, a prohlásila, že „někteří ztrácejí schopnost nesouhlasit bez toho, že by zároveň ponížili názory ostatních“.

Obavy má Mayová rovněž kvůli „narůstajícímu absolutismu“ ve světové politice, což, jak poznamenala agentura AP, nejspíš mnozí vyhodnotí jako vzkaz jejímu nástupci a zároveň americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Dvaašedesátiletá premiérka nicméně uvedla, že její prohlášení nebylo namířeno na nikoho konkrétního.

Mayová ve své řeči uznala, že v minulosti udělala chyby. Nijak se ale nevyjádřila ke kritikům, kteří říkají, že za neschválením dohody o brexitu stála právě její nedostatečná snaha dosáhnout kompromisu a neschopnost překonat rozdíly v postojích poslanců. „Dnešní neschopnost spojit principy s pragmatismem a dosáhnout kompromisu, když je to potřeba, vedou celou politickou rozpravu nesprávnou cestou,“ prohlásila premiérka. „Vedlo to vlastně k něčemu, co je určitou formou absolutismu – kdy jeden věří, že když jednoduše sdělíte svůj postoj dostatečně nahlas a budete ho dlouho opakovat, tak dosáhnete svého… Vedlo to ke zhrubnutí naší veřejné debaty,“ dodala.

Nového šéfa kabinetu bude znát Británie příští týden. Nástupce Mayové členové konzervativní strany vybírají mezi současným šéfem diplomacie Jeremym Huntem a bývalým ministrem zahraničí Borisem Johnsonem, který je považován za favorita.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek