Britové se dnes dozvědí, kdo nahradí Theresu Mayovou

23.07.2019
Euroskop, čtk

Britové se dnes dozví jméno nového premiéra. Nástupce Theresy Mayové, která na počátku června skončila v čele vládních konzervativců kvůli neúspěchu své brexitové strategie, vzešel z volby nového lídra strany. V ní členové Konzervativní strany ve finále vybírali mezi ministrem zahraničí Jeremym Huntem a jeho předchůdcem Borisem Johnsonem. Průzkumy počítají s vítězstvím Johnsona, který patří mezi přední zastánce nekompromisní odluky země od Evropské unie. Nepochybují o něm ani britská média.

Hlasování 160.000 členů strany skončilo v pondělí v 18:00 SELČ. Dnes jeho výsledky oznámí členové vlivného výboru konzervativních poslanců a nový lídr strany pak patrně přednese krátký projev.

Mayová oficiálně oznámí královně Alžbětě II. svou rezignaci na premiérskou funkci ve středu. Panovnice vzápětí přijme nového lídra konzervativců a vyzve ho k sestavení nové vlády.

Hlavním úkolem nového předsedy vlády bude najít řešení patové situace, která nastala kolem plánovaného odchodu Británie z EU. Johnson i Hunt chtějí znovu zahájit jednání o brexitové dohodě. Brusel je však neoblomný a nové rozhovory odmítá. Oba uchazeči o post britského premiéra navíc minulý týden odmítli takzvanou irskou pojistku, která má za cíl zabránit obnovení klasické hranice mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem. EU v minulosti opakovaně uvedla, že na dojednané pojistce trvá.

Spojené království má blok opustit 31. října. Podle Johnsona se tak stane „stůj co stůj“, tedy s dohodou o podmínkách tohoto kroku, nebo bez ní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek