Johnson: Británie bude usilovat o novou brexitovou dohodu

30.07.2019
Euroskop, čtk

Britský premiér Boris Johnson v pondělí při své návštěvě Skotska prohlásil, že Británie bude usilovat o novou brexitovou dohodu s tím, že dokument vyjednaný vládou expremiérky Theresy Mayové je „mrtvý“. Informoval o tom britský zpravodajský web BBC. Johnson se při návštěvě Skotska setkal také se skotskou první ministryní Nicolou Sturgeonovou a šéfkou skotských konzervativců Ruth Davidsonovou; obě političky důrazně vystupují proti možnosti, že by Spojené království Evropskou unii opustilo 31. října bez dohody.

Johnson v pondělí na námořní základně Faslane, která se nachází u Glasgow, uvedl, že se domnívá, že bude možné uzavřít novou dohodu, ale zároveň považuje za odpovědnost vlády připravit se na variantu bez dohody, pokud by nebyla jiná možnost. Premiér řekl, že Spojené království „hledí směrem ven“ a že jeho vláda je připravena pro novou dohodu „ujít 1000 mil navíc“.

„Brexitová dohoda (premiérky Mayové) je mrtvá. Musíme se jí zbavit. Je ale prostor pro novou dohodu. Dáme našim přátelům velmi jasně najevo – dnes budeme hovořit s Iry – jaké jsou limity a co chceme udělat. Jsme přesvědčeni, že díky dobré vůli na obou stranách to dva zralé politické subjekty, Velká Británie a EU, dokážou,“ uvedl Johnson.

Skotové chtějí bojovat proti brexitu bez dohody

Nový premiér trvá na tom, že Británie musí EU opustit do stanoveného data 31. října a v zemi tak sílí přípravy na odchod bez dohody. Libra vůči dolaru mezitím v pondělí v důsledku nejistoty kolem brexitu klesla nejníže za uplynulých 28 měsíců, píše BBC.

Johnson se setkal také s šéfkou skotských konzervativců Davidsonovou. Podle ní premiér při schůzce zdůraznil, že vláda upřednostňuje odchod z EU s dohodou. V neděli Davidsonová řekla, že by nepodpořila variantu odchodu z EU bez dohody. Bojovat proti brexitu bez dohody se zavázala také skotská první ministryně Sturgeonová, která se s Johnsonem v pondělí setkala ve své rezidenci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek