Reakce na výsledek německých voleb jsou v EU rozporuplné

19.09.2005
Největší obavy panují zejména ze zablokování německé politické scény po patovém výsledku voleb. Možných komlikací se obávají především Britové.

Představa, že se zablokuje německá politická scéna a hlavní politické strany se vzájemně neutralizují, straší dnes v Bruselu ty, kdo si slibovali od nástupu pravicové koalice křesťanských demokratů s liberály podnět pro dalekosáhlé reformy v celé EU. Další se naopak domnívají, že na evropské politice Německa se máloco změní, ať bude vládnout levice, pravice, nebo obě hlavní strany společně.

Vítězství proreformní pravice by podle Ann Mettlerové z organizace Lisbon Council pozvedlo německou ekonomiku a mělo by tudíž zásadní ozdravný vliv na celou EU. Politicky by bylo vedlo ke sblížení Německa s Británií a k ještě větší izolaci francouzského prezidenta Jacquese Chiraka.

Mettlerová se obává, že jiné řešení způsobí jen odklad opatření, jako je zpružnění trhu práce a odlehčení sociálního břemene podniků, bez nichž nemůže EU konkurovat světu.

Naopak ředitel Střediska pro výzkum evropské politiky (CEPS) Daniel Gros předpovídá, že Německo zůstane v každém případě orientováno na Francii a pokusí se oživit francouzsko-německý „motor“ evropské integrace bez ohledu na to, kdo se stane kancléřem. Upozorňuje, že liberalizační reformy byly již v Německu zahájeny a budou pokračovat, ať se moci nakonec ujme kdokoli.
Výsledek z Berlína ovlivní tento týden jednání velvyslanců „pětadvacítky“ o znění deklarace vůči Turecku a o podobě mandátu pro vstupní rozhovory s ním.

Zdrženlivé země jako Rakousko či Francie toužebně čekaly na výraznou podporu Angely Merkelové pro formuli „privilegovaného partnerství“, jež by do tohoto dokumentu byla vepsána jako alternativa k členství. Jde však jen o formulační dohady, které nemění nic na tom, že rozhovory 3. října začnou, ať bude sestavením vlády v Berlíně pověřen kdokoli.

Britové kritizují

Britský tisk považuje volební výsledky za prohru celého Německa. Deník The Times očekává dlouhé vyjednávání a varuje, že výsledek voleb znamená ohrožení plánů premiéra Tonyho Blaira na reformy Evropské unie. Britská vláda doufala, že největší, ale nejvíce stagnující evropská ekonomika dostane podnět k radikální reformě, píší Timesy.

To by mělo pomoci reformě po celé Evropské unii. Jasné vítězství Angely Merkelové mělo pomoci skomírajícímu britskému předsednictví v EU, které negativně ovlivňuje dohadování kolem rozpočtu a pádu ústavní smlouvy. Zdá se, že Británie v čele EU dosáhne za tento půlrok jen málo.

The Guardian se stejně jako jiné listy soustřeďuje na očekávanou politickou paralýzu v Berlíně. Pokud byly předpovědi přesné, vstupuje největší země Evropy do období hluboké nejistoty. Není jisté, kdo se stane kancléřem, ale je vysoce pravděpodobné, že pat povede ke stagnaci místo k reformě.

Podle The Daily Telegraphu voliči odsoudili Německo ke stagnaci. Nepochopili totiž příležitost k reformě a poté, co potrestali Schröderovy sociální demokraty v sérii evropských a zemských voleb, odmítli věnovat konzervativcům cenu nejvyšší. To, že se zpomalí německé reformy, podle deníku znamená, že se mohou zpomalit reformy i v zemích jako je Francie či Itálie. Celá Evropa proto tímto neuspokojivým německým výsledkem ztrácí.

Sdílet tento příspěvek