Šéfka severoirské strany žádá při brexitu bez dohody referendum

01.08.2019
Euroskop, čtk

Šéf britské vlády Boris Johnson ve středu poprvé od nástupu do funkce navštívil Severní Irsko a jednal se zástupci pěti tamních politických stran. Předsedkyně republikánské strany Sinn Féin Mary Lou McDonaldová před schůzkou s premiérem řekla, že pokud dojde k brexitu bez dohody, mělo by se v Severním Irsku konat referendum o jeho případném sjednocení s Irskou republikou. Odpoledne hovořil Johnson se zástupci Demokratické unionistické strany (DUP), která podporuje menšinovou vládu jeho konzervativců. Šéfka DUP Arlene Fosterová uvedla, že v otázce brexitu lze dosáhnout kompromis.

„Nechápu, jak by mohla Británie vytáhnout tuto část Irska z Evropské unie… a s klidnou tváří říci komukoli z nás, kdo žije na tomto ostrově, že bychom neměli dostat demokratickou příležitost… rozhodnout o své budoucnosti,“ řekla podle agentury Reuters McDonaldová. Kdyby obyvatelé Severního Irska nedostali po brexitu možnost rozhodnout se v referendu, zda setrvají ve svazku s Anglií, Skotskem a Walesem, nebo zda se spojí s Irskou republikou a zůstanou tak součástí Evropské unie, bylo by to podle šéfky republikánské strany Sinn Féin „naprosto skandální“.

Johnson při příjezdu na sérii středečních jednání řekl, že očekává, že „brexit asi přijde na pořad dne“. Za klíčový bod rozhovorů ale označil situaci kolem nefunkční severoirské vlády. Koaliční kabinet unionistů a zastánců sjednoceného Irska se rozpadl už v lednu 2017. K jeho obnovení nepomohly ani předčasné volby, ani další jednání. Sinn Féinn a DUP nedokázaly překonat rozpory mimo jiné právě kolem plánovaného odchodu Británie z Evropské unie.

Po odpoledním jednání s představiteli DUP podle Reuters Johnson z místa odjel, aniž poskytl komentář médiím. Šéfka strany Fosterová v rozhovoru s novináři hovořila o možném brexitovém kompromisu, přičemž „rozumnou cestu vpřed“ by podle ní mohla otevřít větší vstřícnost Dublinu. „Existují způsoby, jak se s tímto problémem vypořádat, bude-li ochota na obou stranách,“ řekla.

Irská pojistka by podle Fosterové rozbila Spojené království

DUP a Johnson na straně jedné a Dublin, potažmo celý zbytek EU na straně druhé, se rozchází především v pohledu na takzvanou irskou pojistku, která je součástí brexitové dohody dojednané s Bruselem bývalou premiérkou Theresou Mayovou. Opatření má zajistit, aby se po brexitu neobnovily klasické hraniční kontroly mezi Irskem a Severním Irskem, avšak mimo jiné by vytvořilo jisté regulační rozdíly mezi Severním Irskem a zbytkem Británie.

„Pojistka je trvající a zásadní závadou dohody o odchodu (Británie z EU) a je velmi důležité, aby zmizela,“ řekla ve středu Fosterová. Sporný mechanismus, který by udržel Británii v bezcelní zóně EU i po brexitu a Severní Irsko by donutil dodržovat část pravidel jednotného unijního trhu, by podle Fosterové „v podstatě rozbil“ Spojené království. Scénář možného odchodu Británie z evropského bloku bez dohody je podle šéfky DUP na stole jen proto, že Brusel je agresivní a chce Spojené království rozbít.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek