Johnson plánuje pobrexitové vízové úlevy pro nadané cizince

09.08.2019
Euroskop,ČTK

Británie po odchodu z Evropské unie umožní zahraničním vědcům a talentovaným cizincům pobývat na svém území bez omezení, která se budou vztahovat na jiné občany unijních států. Prohlásil to dnes britský premiér Boris Johnson, podle něhož by ani po neřízeném brexitu neměl zemi hrozit odliv mozků. Podle zdrojů listu The Guardian je Johnson dlouhodobě zastáncem vízových úlev pro všechny vysoce kvalifikované migranty.

Britské instituce a společnosti dávají již od brexitového referenda z roku 2016 opakovaně najevo obavy, aby odchod z EU nevedl k poklesu zájmu obyvatel unijních států o práci na vědeckých místech v Británii.

Více než polovina z přibližně 200.000 vědeckých pracovníků v Británii pochází z unijních zemí. Noví zájemci o výzkumnou či jinou práci vyžadující odborné znalosti a kvalifikaci mají obavy, že je po brexitu čeká stejný osud jako uchazeče z neunijních států. Ti musí v současnosti procházet složitým schvalovacím procesem podřízeným ministerstvu vnitra, který trvá až tři měsíce a přijde přibližně na 8000 liber (224.000 korun).

„Musíme nejen podporovat talenty, které tu již máme, ale také zajistit, aby náš imigrační systém přitahoval nejlepší mozky z celého světa,“ uvedl dnes premiér v prohlášení na facebooku.

Johnson přislíbil, že zruší roční limit pro vydávání zvláštních víz vysoce kvalifikovaným přistěhovalcům z jakýchkoli zemí, který je v současnosti 2000 osob. Úlevy se podle něj budou týkat vědců i jejich rodin.

Předseda britské Královské společnosti Venki Ramakrishnan podle stanice BBC premiérovo oznámení uvítal a podotkl, že vědecká instituce by ráda s vládou probrala podrobnosti plánu. Zároveň upozornil, že kromě imigrační reformy potřebuje Británie nadále udržovat úzké kontakty s vědci v dalších členských zemích EU. „Odchod z EU bez dohody je pro vědu nejhorším možným scénářem,“ řekl Ramakrishnan.

Johnson od svého nástupu do úřadu opakuje, že vyvede zemi z evropského bloku na konci října s dohodou či bez, a vyzývá Brusel k odstranění takzvané irské pojistky z brexitové smlouvy. Unijní představitelé to však dlouhodobě odmítají s tím, že pojistka má zabránit vzniku klasické hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Dnes britský premiér v rozhovoru s BBC vyzval zástupce EU, aby ukázali „zdravý rozum“ a připustili změny v dohodě, na což je podle něho ještě dost času.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek