Salvini: Itálie neuvažuje o odchodu z eurozóny

12.08.2019
Euroskop, čtk

O odchodu Itálie z eurozóny se neuvažovalo a neuvažuje. Novinářům to řekl šéf krajně pravicové strany Liga Matteo Salvini. Odmítl tak informaci listu La Repubblica, který dříve uvedl, že Salvini připravuje protievropskou kampaň a hrozí, že pokud se nepodaří dosáhnout kompromisu s Bruselem ohledně rozpočtu, odejde Itálie z eurozóny. Liga je vládní strana, list La Repubblica je blízký opozici.

Salvini minulý týden uvedl, že chce předčasné volby. Liga přitom oficiálně požádala o jednání o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Šokující rozhodnutí vrhá třetí největší ekonomiku eurozóny do ještě hlubší politické nejistoty v době, kdy by měly začít přípravy rozpočtu na rok 2020. Kvůli této nejistotě se investoři začali zbavovat italských dluhopisů i akcií.

Pokud se uskuteční předčasné volby, budou se konat na začátku října. To je v době, kdy by vláda měla představit rozpočet Evropské komisi (EK) a parlamentu, uvedla agentura Reuters.

Salvini slíbil příští rok snížení daní o 15 miliard eur (387 miliard Kč). Zatím však není jasné, jak chce vyřešit rozpočtový deficit, který se podle dohody s Evropsku unií má pohybovat blízko dvou procent hrubého domácího produktu (HDP). V pátek Salvini uvedl, že snížení daní bez ohledu na rozpočtová pravidla EU bude cílem nové vlády vedené Ligou. Později už zvolil smířlivější tón a prohlásil, že Liga chce konstruktivní dialog s EU a přesvědčit Brusel, aby přistoupil na snížení daní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek