Johnson přijal Varadkarovo pozvání k diskuzi o brexitu

12.08.2019
Euroskop, čtk

Britský premiér Boris Johnson přijal nabídku k setkání se svým irským protějškem Leem Varadkarem. Tématem schůzky by měl být brexit a takzvaná irská pojistka, informoval list The Sunday Telegraph s odvoláním na nejmenované zdroje z britské vlády.

Takzvaná irská pojistka má zabránit hraničním kontrolám mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem po odchodu Spojeného království z EU. Nový britský premiér Johnson toto opatření před pár dny označil za nedemokratické. Varadkar na to tehdy reagoval slovy, že se Irsko při jednání o brexitu nenechá od Británie šikanovat.

„Británie přijala Varadkarovu nabídku na setkání. O datu se jedná,“ citoval britský list vládní zdroj. Jak dodal, setkání mezi Johnsonem a Varadkarem by se mohlo uskutečnit ještě před summitem sedmi nejvyspělejších ekonomik (G7) ve francouzském městě Biarritz na konci srpna.

Setkání může proběhnout ještě před summitem G7

„Premiér pozval britského premiéra do Dublinu na rozhovory o Severním Irsku a brexitu. Oba úřady jsou v kontaktu, aby se dohodly na datu této schůzky, která se uskuteční v příštích týdnech,“ okomentoval irskou aktivitu Varadkarův mluvčí. Dodal, že setkání by mělo oběma stranám umožnit lépe porozumět jejich pozicím.

Johnson od svého nástupu do úřadu koncem července opakuje, že vyvede zemi z evropského bloku 31. října s dohodou či bez, a vyzývá Brusel k odstranění takzvané irské pojistky z brexitové smlouvy. Unijní představitelé to však dlouhodobě odmítají s tím, že pojistka má zabránit vzniku klasické hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Irská pojistka zároveň omezuje tvrdý brexit

Protokol o Irsku a Severním Irsku známý jako irská pojistka by za určitých okolností udržel Británii v bezcelní zóně EU i po přechodném období po brexitu a na Severní Irsko by se dál vztahovala část pravidel jednotného unijního trhu. Zatímco Dublin pojistku považuje za klíčovou pro dohodu Evropské unie s Británií, nový britský premiér ji odmítá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek