Johnson: Přípravy na brexit bez dohody mají nejvyšší prioritu

12.08.2019
Euroskop, čtk

Britský premiér Boris Johnson dopisem informoval všechny vládní zaměstnance, že jejich nejdůležitějším úkolem je příprava země na brexit bez dohody. Uvedli to reportéři televize Sky News a deníku Financial Times. Vládním poradcům a zaměstnancům premiérovy kanceláře bylo také podle médií oznámeno, že do konce října, tedy do data odchodu z Evropské unie, si nemohou brát dovolenou.

„Velmi bych preferoval odejít s dohodou, s takovou, která musí zrušit antidemokratickou irskou pojistku, která má pro naši zemi nepřijatelné důsledky. Ale jsem si vědom toho, že k tomu nemusí dojít. Proto bude mou nejvyšší prioritou, abychom se naléhavě a rychle připravovali na možnost vystoupení bez dohody, a bude to také nejvyšší priorita pro státní správu,“ citují novináři sdělení adresované vládním úředníkům. Premiér dodává, že vláda musí jasně vysvětlit, jaké kroky mají jednotlivci a firmy učinit, a jak je v tomto podpoří.

Johnson před nástupem do premiérské funkce i po něm sliboval, že přípravy na brexit bez dohody o rozluce výrazně vystupňuje. Také ale nedávno řekl, že pravděpodobnost této varianty odchodu z EU je „milion ku jedné“ a že intenzivní příprava na tento scénář přiměje zbytek Unie přistoupit na požadavky Londýna ohledně podoby brexitové dohody. Před týdnem britská vláda oznámila, že zvyšuje o 2,1 miliardy liber (58,5 miliardy Kč) rozpočet na přípravy, čímž se celkový objem vyčleněných prostředků dostal na 6,3 miliardy liber.

Británie směřuje k brexitu bez dohody

EU v posledních měsících rovněž přijala řadu krizových opatření a hlásí, že na brexit bez dohody bude připravena. Připouští jisté negativní důsledky pro své občany, v Británii by ale podle Bruselu byly dopady citelnější. Unijní lídři by rovněž preferovali brexit na základě sjednaných podmínek, zásahy do stávající brexitové dohody ale odmítají.

Británie tak podle Sky News směřuje k říjnovému odchodu bez dohody, který by zároveň mohl znamenat pád Johnsonovy vlády. Velmi živé spekulace o brzkém konání předčasných voleb znovu přiživilo rozhodnutí zrušit do konce října dovolenou ministerským poradcům, o kterém informoval list The Guardian.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek