Evropské webové stránky pro hledání práce si stěžují na Google

14.08.2019
Euroskop, čtk

Provozovatelé evropských webových stránek pro hledání práce si stěžují, že americký internetový gigant Google využívá své pozice na trhu ke zvýhodňování vlastní služby Google for Jobs. Požadují, aby proti firmě zakročila Evropská komise. Informuje o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na dopis 23 provozovatelů, jehož adresátkou je unijní komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Mezi signatáře dopisu patří například britská společnost BestJobsOnline či německé firmy Intermedia a Jobindex. Podniky ve svém dopisu upozorňují, že od loňského spuštění služby Google for Jobs v Evropě ztrácejí podíl na trhu. Vestagerová od loňského roku praktiky Googlu v oblasti hledání práce zkoumá a dopis by ji mohl přimět k důraznějšímu postupu, napsala agentura Reuters.

Firmy v dopisu vyzývají Evropskou komisi, aby zvážila vydání dočasného opatření, které by Googlu až do vyšetření celé záležitosti nařídilo zastavit praktiky porušující hospodářskou soutěž.

Zdroj agentury Reuters obeznámený se situaci uvedl, že signatáři dopisu by mohli Vestagerové začít předkládat oficiální stížnosti na Google, pokud by postup Evropské komise považovali za nedostatečný. Takovýto krok již podle zdroje učinila například německá firma StepStone, která po celém světě provozuje 30 webových stránek pro hledání práce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek