Johnson obvinil poslance z kolaborace s EU kvůli brexitu

15.08.2019
Euroskop, čtk

Britský premiér Boris Johnson dnes obvinil poslance, kteří doufají v zablokování brexitu, z oslabování vyjednávací pozice Londýna. Kvůli jejich postoji je podle něj pravděpodobnější odchod země z Evropské unie bez dohody o podmínkách tohoto kroku. Vlivné zákonodárce, kteří předtím prohlásili, že se budou snažit zabránit jakémukoli pokusu Downing Street obejít v otázce brexitu parlament, podle agentury Reuters kritizoval za „strašlivou kolaboraci“ s Bruselem.

„My potřebujeme, aby naši evropští přátelé přistoupili na kompromis. Čím víc si ale budou myslet, že je tu šance, aby (britský) parlament brexit zablokoval, tím víc budou lpět na svých pozicích,“ uvedl Johnson na facebooku během jedné diskuse. Slovo „kolaborace“ má přitom negativní historický podtext, za kolaboranty jsou označováni lidé, kteří za druhé světové války spolupracovali s nacisty.

Johnsonovo prohlášení následovalo po výroku bývalého ministra financí Philipa Hammonda, že parlament zablokuje brexit bez dohody, pokud „nikým nezvolení“ lidé kolem Johnsona budou usilovat o vyvedení země z evropského bloku 31. října bez dohody. Brexitovou dohodu s EU přitom vyjednala vyjednala vláda Johnsonovy předchůdkyně Theresy Mayové, ale britský parlament ji opakovaně odmítl kvůli takzvané irské pojistce, která má zabránit vzniku klasického hraničního režimu mezi Irskem a Severním Irskem. Johnson chce se sedmadvacítkou o dohodě kvůli tomuto spornému opatření znovu jednat, Brusel to ale odmítá.

Hammond: Odstranění irské pojistky znamená tvrdý brexit

Johnsonovo trvání na tom, aby byla pojistka z dohody odstraněna, podle Hammonda vyšle Londýn „nevyhnutelně“ na dráhu směřující k brexitu bez dohody. Takový scénář by podle analytiků mimo jiné poškodil britskou ekonomiku, narušil dopravu a vedl k růstu cen dováženého zboží.

Do brexitu zbývá již jen 78 dní a Spojené království podle odborníků patrně čeká ústavní krize. Hammondovo prohlášení, první veřejné od jeho demise na konci července, poukazuje podle Reuters na pevné odhodlání skupiny vlivných poslanců svrhnout Johnsona, pokud se bude snažit o neřízený brexit. Podle některých právníků by ale i v případě vyslovení nedůvěry nemusel Johnson z funkce odejít. Není ani jasné, zda poslanci budou dostatečně jednotní a silní, aby se jim brexitu bez dohody podařilo zabránit. Britský parlament znovu zasedne začátkem září.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek