Corbyn chce zabránit brexitu bez dohody

16.08.2019
Euroskop, čtk

Šéf britských labouristů vyzval rebelující poslance z řad Konzervativní strany, aby mu pomohli zabránit odchodu Británie z Evropské unie bez dohody. Stát by se to podle něho poté, co by společně vyslovili nedůvěru vládě premiéra Borise Johnsona, a on by se postavil do čela časově omezeného kabinetu. Informuje o tom agentura Reuters.

Premiér Johnson slíbil, že Británii z EU vyvede 31. října – ať už na základě dohody s Bruselem, či bez ní.

Corbyn ve středu poslal šéfům opozičních stran a trojici odpůrců brexitu bez dohody z řad konzervativců dopis, v němž píše, že „přísně časově omezená dočasná vláda“ by odložila odchod Británie z Evropské unie a vyhlásila nové volby. „Naší prioritou by měla být spolupráce v parlamentu s cílem zabránit velmi škodlivému brexitu bez dohody,“ vyzývá je Corbyn.

Dohodu o podmínkách brexitu s EU vyjednala vláda Johnsonovy předchůdkyně Theresy Mayové, v britském parlamentu ale dokument třikrát narazil především kvůli takzvané irské pojistce, která má zabránit vzniku klasického hraničního režimu mezi Irskem a Severním Irskem. Johnson nyní požaduje novou „rozvodovou“ dohodu, v níž toto kontroverzní opatření nebude.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek