Právo k pobytu v Británii po brexitu získal milion lidí z EU

16.08.2019
Euroskop, čtk

Přibližně milion občanů zemí Evropské unie žijících v Británii již získal povolení pobývat v zemi i po brexitu se zachováním všech dosavadních práv. Vyplývá to ze statistiky, kterou dnes zveřejnilo britské ministerstvo vnitra. Nejvíce žádostí o status usedlíka podali Poláci následovaní Rumuny a Italy. Češi představují se 13.200 žádostmi unijní průměr. V Británii podle odhadů dlouhodobě pobývají tři miliony občanů dalších zemí EU.

Britská vláda se již loni zavázala, že zachová cizincům ze států EU stejná práva jako dosud, i pokud by země ze společenství odešla bez dohody. Podmínkou je, že zažádají o status usedlíka, pro jehož získání stačí doložit totožnost a dokázat, že žijí v Británii. Pokud nemá žádost nějaké nedostatky, usedlíkem se prakticky automaticky stane každý, kdo v zemi pobývá pět let a déle. Takzvaný předběžný usedlický status dostanou lidé, kteří v zemi žijí kratší dobu. Dovršením pátého roku se jim poté změní na plný status.

Systém se naplno rozjel letos v březnu a ke konci července obdrželo ministerstvo téměř milion žádostí. Drtivou většinu jich už stihlo schválit, mezi neúspěšné se řadí necelé procento z nich, většinou kvůli formálním nedostatkům žádosti.

Nejvíce žádostí zatím podali Poláci a Rumuni

Téměř 180.000 žadatelů pochází z Polska, 140.000 je Rumunů a o 20.000 méně Italů. Češi, kterých v Británii odhadem žije kolem 100.000, jsou s 13.200 žádostmi hned za Slováky, kterých se o status usedlíka zatím přihlásilo téměř 20.000.

Podle plánů vlády budou mít cizinci čas na podání žádosti do konce příštího roku v případě, že Británie odejde z EU bez dohody. Kdyby se dohodu podařilo schválit, bude lhůta ještě o půl roku delší.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek