Berlín považuje brexit bez dohody za vysoce pravděpodobný

16.08.2019
Euroskop, čtk

Německá vláda považuje odchod Británie z Evropské unie bez dohody k 31. říjnu za vysoce pravděpodobný. Podle ekonomického deníku Handelsblatt to uvádí ve svém dokumentu německé ministerstvo financí. Ze strany Berlína a EU jsou přípravy na neřízený brexit do značné míry dokončeny, tvrdí ministerstvo v dokumentu, který má list k dispozici.

Nový britský premiér Boris Johnson trvá na vyjednání nové dohody o rozluce bez kontroverzní „irské pojistky“, která má zabránit vzniku klasického hraničního režimu mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem. Pokud se Londýn s Bruselem nedohodne, je Johnson odhodlán vyvést Británii z EU bez dohody. EU o dohodě znovu jednat odmítá.

Německé ministerstvo financí očekává, že Johnson využije summitu G7 ve francouzském Biarritzu na konci měsíce k oznámení průlomu nebo ztroskotání jednání. „Za těchto okolností je z hlediska EU důležité trvat na dosavadní linii,“ stojí v dokumentu. I kdyby byla irská pojistka z brexitové dohody odstraněna, jak si přeje Johnson, nemá britská vláda jistou podporu v britském parlamentu, zdůrazňuje ministerstvo.

Ze strany Německa a EU jsou přípravy téměř uzavřeny

Přípravy na neuspořádaný brexit jsou z německé a unijní strany „do značné míry uzavřeny“, píše dále německé ministerstvo. Evropská komise podle něj neplánuje žádná další nouzová opatření a na dosavadních přípravách není třeba nic měnit.

Německá vláda údajně přijala více než 50 zákonů a opatření pro případ neuspořádaného brexitu. Ministerstvo financí vypočítává přechodná ustanovení v oblasti daní a financí. Existuje například ujednání mezi úřady pro regulaci finančního trhu obou zemí o finančních službách poskytovaných napříč hranicemi.

V oblasti celní správy je třeba počítat se zvýšením nákladů na odbavování a kontrolu, píše ministerstvo. Německý celní úřad tak mimo jiné vytvoří 900 nových pracovních míst.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek