Johnson má jednat o brexitu s Merkelovou a Macronem

19.08.2019
Euroskop, čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová se chce brzy osobně sejít s britským premiérem Borisem Johnsonem a hovořit s ním o brexitu a dalších společných tématech. Oznámil to dnes mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Řekl, že schůzka je plánována na nejbližší dobu, termín ale neupřesnil. Podle deníku The Guardian německá kancléřka Johnsona v Berlíně přivítá už ve středu, o den dříve se údajně očekává setkání britského premiéra s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Hlavním tématem těchto schůzek bude bezpochyby britský odchodu z Evropské unie. O věci už v pátek v Berlíně jednal britský ministr financí Sajid Javid se svým německým protějškem Olafem Scholzem.

„EU27 drží pohromadě a je připravená na všechny scénáře. Jedinou a nejlepší cestou ke spořádanému vystoupení je dojednaná brexitová dohoda,“ uvedl následně Scholz na twitteru. Javid zase po setkání zdůraznil, že Británie unii opustí v aktuálně platném termínu 31. října. Zopakoval tím hlavní slib premiéra Johnsona, který chce svou zemi z EU vyvést bez dalšího odkladu, ať už s dohodou, nebo bez ní.

Hrozba brexitu bez dohody, který by mohl poškodit nejen britské hospodářství, je hodnocena jako stále reálnější. Ekonomický deník Handelsblatt ve čtvrtek napsal, že německá vláda považuje nežádoucí brexit bez dohody ke konci října za vysoce pravděpodobný a je na něj připravena. Německé ministerstvo financí očekává, že strategie Londýna by mohla být jasnější po summitu skupiny vyspělých zemí G7 ve francouzském Biarritzu, který potrvá od 24. do 26. srpna.

Ještě předtím ale podle pátečních zpráv The Guardian a webu BuzzFeed News premiér Johnson absolvuje bilaterální jednání v Paříži a Berlíně. „Macron a Merkelová jistě doufají, že Johnson bude mít připravené plány ohledně toho, jak hodlá zabránit brexitu bez dohody,“ řekl BuzzFeed News nejmenovaný evropský diplomat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek