Johnson vyzval Tuska, aby z brexitové dohody zmizela pojistka

20.08.2019
Euroskop, čtk

Za nejvyšší prioritu své vlády označil britský premiér Boris Johnson dosažení brexitové dohody s Evropskou unií. V dopise, který v pondělí zaslal předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi, zároveň označil spornou irskou pojistku za nedemokratickou a vyzval, aby byla v dohodě nahrazena závazkem, že před koncem pobrexitového přechodného období začnou platit „alternativní ujednání“.

Johnson Britům slíbil, že Spojené království z Evropské unie vyvede 31. října, ať už se podaří s Bruselem dosáhnout dohody či nikoliv. Za hlavní překážku uzavření dohody britský premiér dlouhodobě označuje takzvanou irskou pojistku, kterou obsahuje dokument dojednaný jeho předchůdkyní Theresou Mayovou. Pojistka má zabránit po brexitu hraničním kontrolám mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království.

V dopise Tuskovi Johnson v pondělí opět označil irskou pojistku za nedemokratické opatření, které není v souladu se suverenitou Spojeného království. Předsedu Evropské rady vyzval, aby evropská sedmadvacítka konečně uznala, že pojistka nemůže být součástí brexitové dohody. Podle Johnsona je mimo jiné stále jasnější, že toto preventivní opatření ohrožuje Velkopáteční dohodu, která v 90. letech ukončila sektářské násilí v Severním Irsku.

Johnson státy vyzval, aby přistoupily na kompromis

„Spojené království a Evropská unie se již shodly, že ‚alternativní ujednání‘ by mohla být součástí řešení. Proto navrhuji, aby byla pojistka nahrazena závazkem, že taková ujednání uvedeme v platnost – bude-li to možné – před koncem přechodného období a to jako součást budoucích vztahů,“ napsal Johnson Tuskovi.

O takzvaných „alternativních ujednáních“ se mezi Londýnem a Bruselem hovořilo již v minulosti. Měla by být právně závazná, jejich konkrétní podoba ale známa není.

Johnson v pondělí už vyzval Francii a Německo, které tento týden navštíví, aby v otázce brexitu přistoupily na kompromis. Více než hodinu podle agentury Reuters o plánovaném odchodu Británie z EU hovořil také s irským premiérem Leem Varadkarem. S ním se domluvil, že se na počátku září sejdou v Dublinu. Úřad britského premiéra v pondělí navíc informoval, že si Johnson telefonoval také s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, kterého informoval mimo jiné o vývoji jednání kolem brexitu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek