Tusk i EK odmítli Johnsonův návrh na odstranění irské pojistky

21.08.2019
Euroskop, čtk

Předseda Evropské rady Donald Tusk v úterý odmítl návrh britského premiéra Borise Johnsona, aby v dohodě o odchodu země z Evropské unie byla sporná irská pojistka nahrazena závazkem, že před koncem pobrexitového přechodného období začnou platit „alternativní ujednání“. Tusk na twitteru napsal, že Johnson nenabídl žádné realistické varianty. Podobně se vyjádřila také Evropská komise.

Irská pojistka v dosavadní podobě je podle Tuska zárukou, že nevznikne klasicky kontrolovaná hranice mezi britským Severním Irskem a Irskem, dokud se nenajde jiná alternativa. Ti, kteří jsou proti pojistce a nepřicházejí s jiným životaschopným řešením, podle něj ve skutečnosti navrhují znovuzavedení hranice. „I když to nepřiznají,“ dodal Tusk.

„Máme životní zájem na míru, prosperitě a bezpečnosti Severního Irska a vždy to tak bude a dáváme jasně najevo, že na hranicích nevznikne (hraniční) infrastruktura ani tam nebudou zavedeny kontroly,“ uvedl v reakci na Tuskovo vyjádření Johnsonův mluvčí. Zopakoval, že „dokud dohoda o odchodu Británie s EU nebude otevřena a irská pojistka zrušena, není šance se (s Bruselem) dohodnout“.

Rovněž Evropská komise v úterý prostřednictvím své mluvčí vzkázala, že pojistku Londýn i Brusel označily za jedinou možnost, jak zajistit prostupnou hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem a jak zabránit hraničním kontrolám. Johnsonův dopis neposkytuje žádný realistický návrh na to, jak zabránit návratu tvrdé hranice, uvedla mluvčí Natasha Bertaudová.

Merkelová: Kvůli řešení irské pojistky není nutné měnit dohodu o brexitu

Německá kancléřka Angela Merkelová na schůzce zástupců skandinávských států v Reykjavíku řekla, že EU bude přemýšlet o praktickém řešení ohledně hranice mezi Severním Irskem a Irskem po brexitu. Není kvůli tomu podle ní potřeba měnit vyjednanou dohodu o brexitu, tuto věc by mohla vyřešit politická deklarace o pobrexitových vztazích Londýna a EU.

Britská média v úterý informovala, že diplomaté ze 27 členských zemí dostali od Evropské komise a Tuskova úřadu analýzu, která Johnsonovy argumenty označuje za „chybné a zavádějící“. S odkazem na dohodu o brexitu poukazuje například na to, že není pravda, že občané Severního Irska nebudou mít vliv na evropské zákony, které se jich budou týkat. Irská pojistka také podle analýzy není nedemokratická, jak tvrdí Johnson, vzhledem k tomu, že severoirští voliči v referendu v roce 2016 hlasovali pro setrvání Británie v EU a že irskou pojistku podporují severoirské politické strany zastupující místní katolíky a vyslovující se pro spojení s Irskem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek