Johnson chce o alternativách k irské pojistce jednat po 31. říjnu

21.08.2019
Euroskop, čtk

Britský premiér Boris Johnson se bude v příštích dnech snažit přesvědčit německou kancléřku Angelu Merkelovou a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že z dohody o odchodu Británie z EU je třeba vypustit takzvanou irskou pojistku. O alternativách k ní se chce s unií bavit po 31. říjnu, na kdy je brexit naplánovaný, v rámci jednání o dlouhodobé obchodní smlouvě.

„V tomto okamžiku je stoprocentně pravda, že naši partneři jsou tak trochu negativní … ale myslím, že to zvládneme,“ řekl Johnson.

V pondělí britský premiér vyzval předsedu Evropské rady Donalda Tuska, aby z dohody o odchodu jeho země z EU sporná pojistka zmizela. Tusk i Evropská komise tento požadavek odmítli a uvedli, že nepřichází s žádnými realistickými variantami, které by zabránily vzniku klasicky kontrolované hranice mezi Severním Irskem a Irskem před koncem pobrexitového přechodného období.

„Myslím, že nyní je dobrá příležitost, aby se všichni sešli, odstranili pojistku (…) a pak během jednání o dlouhodobé obchodní smlouvě, což budeme dělat po 31. říjnu, předložíme všechny možnosti, jak můžeme udržet hladký obchod na severoirské hranici,“ cituje Johnsona agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek