V Itálii se jedná o dalším postupu po rozpadu koaliční vlády

22.08.2019
Euroskop, čtk

Prezident Sergio Mattarella ve středu zahájil sérii schůzek, po nichž se má rozhodnout, zda kvůli demisi premiéra Guiseppa Conteho vyhlásí předčasné volby. Řádné volby by se měly konat nejpozději v květnu 2023.

Premiér Conte podal demisi v úterý. Předminulý týden se totiž rozpadla vládní koalice Hnutí pěti hvězd (M5S) a krajně pravicové strany Liga. Prezident Conteho pověřil dočasným vedením vlády, dokud se nerozhodne, zda vyhlásí předčasné volby. Ve středu se kvůli tomu prezident sešel s šéfy obou komor parlamentu a se zástupci parlamentních skupin. S lídry parlamentních stran začne jednat ve čtvrtek.

Až ve čtvrtek odpoledne má prezident hovořit s lídrem Demokratické strany (PD) Nicolou Zingarettim a s lídrem Hnutí pěti hvězd Luigim Di Maiem. Právě tyto dvě strany se podle médií jeví jako nejpravděpodobnější spojenci pro novou vládu, která by zabránila předčasným volbám. Zatím ale není jisté, zda se dohodnou. Dosud se totiž názorově neshodly v řadě témat, rozpory panují i uvnitř PD, v níž je silné křídlo kolem expremiéra Mattea Renziho.

Conte by mohl coby nestraník dostat druhou šanci

Renzi se v předchozím týdnu vyjádřil pro účelové spojení s M5S, aby se zabránilo krajně pravicové vládě po předčasných volbách. Ty by podle posledních průzkumů vyhrála Salviniho Liga až s 38 procenty hlasů. Právě kvůli dvojnásobnému nárůstu volebních preferencí od loňských březnových voleb chce Salvini předčasné volby, proto podal 9. srpna do Senátu návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Conte ale hlasování předešel podáním demise.

Zingaretti se ke spojenectví s Hnutím pěti hvězd stavěl zatím spíše chladně. „Nikdy jsem M5S nedémonizoval, ale musíme si přiznat, že s nimi máme hluboké názorové neshody,“ citovala ve středu ANSA Zingarettiho. Ten dodal, že nepodpoří žádnou dohodu, která by znamenala pouze krátkodobou vládu.

Podle italských médií je možné, že prezident Mattarella dá druhou šanci nestranickému právníkovi Contemu, který vedl předchozí koaliční vládu Ligy a M5S a který má s prezidentem dobré vztahy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek