Končí neoficiální lhůta na jmenování kandidátů do Evropské komise

26.08.2019
Euroskop,ČTK

Nastupující šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová by po dnešku měla mít k dispozici kompletní seznam potenciálních eurokomisařů nominovaných členskými zeměmi Evropské unie. Večer před vypršením neoficiální lhůty stále nebyli známí kandidáti Itálie a Francie. Nová EK začne úřadovat 1. listopadu, Česko do výkonného orgánu EU vysílá stávající komisařku Věru Jourovou, jejíž nominaci by dnes vláda měla definitivně potvrdit.

O víkendu se skupina známých nominantů rozrostla o belgického ministra zahraničí Didiera Reynderse, čímž se zvýšil na čtyři počet kandidátů zastupujících rodinu evropských liberálů. Osm potenciálních komisařů pochází stejně jako von der Leyenová z lidovecké formace, deset zástupců by v nové komisi mohli mít socialisté.

Nastupující předsedkyně von der Leyenová členské země vyzvala, aby nominovaly vždy dva kandidáty – jednu ženu a jednoho muže. Chtěla mít jistotu, že bude moci vybrat genderově vyvážený tým eurokomisařů. Její výzvu ale dosud vyslyšelo pouze Portugalsko a Rumunsko.

Nová šéfka EK může po ohlášení nominací vlády požádat, aby navrhly jiného kandidáta, do obsazení postů v komisi pak může promlouvat také Evropský parlament. Sestavování týmu eurokomisařů nemusí být pro von der Leyenovou jednoduché, protože bude muset naslouchat požadavkům politických stran a zároveň se vypořádat s ambicemi jednotlivých členských států. Mnoho z nich požaduje prestižnější ekonomická portfolia, což je také případ české vlády.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek