Leyenová má jména většiny kandidátů na členy EK, začne jednat

27.08.2019
Euroskop,ČTK

Ne všichni kandidáti navržení členskými státy Evropské unie se nakonec stanou členy budoucí Evropské komise (EK) Ursuly von der Leyenové. V Bruselu to dnes řekla mluvčí současné komise Mina Andreevová, která zároveň odmítla spekulovat o jakýchkoli jménech možných nových eurokomisařů. Neoficiální lhůta na podání kandidatury vyprší dnes. Česko potvrdilo nominaci Věry Jourové, jména z Francie a Itálie stále známa nejsou. A v Polsku překvapivě odstoupil dosavadní kandidát, když se ukázalo, že polský zástupce v nové EK by se měl vyznat v zemědělství.

Von der Leyenová zahájí podle svého mluvčího jednání s kandidáty na eurokomisaře v úterý. Určit by přitom měla mimo jiné rozdělení rezortů či funkcí místopředsedů komise. Podle mluvčí EK budoucí předsedkyně unijní exekutivy tvrdě pracuje na tom, aby dosáhla svého cíle a obsadila polovinu křesel v komisi ženami a polovinu muži. Kdy by měl být výběr kandidátů hotov, mluvčí říci nechtěla.

Bývalá německá ministryně obrany von der Leyenová by se měla do čela Evropské komise postavit 1. listopadu, do té doby by měli absolvovat jednotliví kandidáti na členy její komise ještě slyšení v Evropském parlamentu.

Přání von der Leyenové, aby své nominanty potvrdily do dneška, vyslyšela většina členských zemí. Výjimku tvoří Francie a Itálie, které zatím jméno svých kandidátů nezveřejnily. Belgie, která do poslední chvíle váhala, o víkendu navrhla ministra zahraničí Didiera Reynderse. Česká vláda dnes oficiálně potvrdila nominaci dosavadní eurokomisařky Věry Jourové, která se má s von der Leyenovou sejít ve středu.

Polský kandidát, prezidentův kancléř Krzysztof Szczerski se dnes své kandidatury zřekl, protože šéfka EK nabídla Polsku funkci komisaře pro zemědělství, a to by měl podle něj obsadit uchazeč se znalostmi této problematiky. Navrhl namísto sebe europoslance Janusze Wojciechowského, ale konečné rozhodnutí je v rukou premiéra Mateusze Morawieckého.

Jen dva státy – Rumunsko a Portugalsko – vyhověly přání budoucí šéfky EK, aby do Bruselu poslaly dvě jména – ženy a muže.

Každý členský stát Evropské unie má v Evropské komisi jednoho zástupce. Británie se vzhledem k plánovanému odchodu ze společenství k 31. říjnu rozhodla, že už žádného kandidáta nenavrhne. Nová komise je jmenována vždy na pět let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek