Johnson: Británie bude s činiteli EU jednat dvakrát týdně

30.08.2019
Euroskop, ČTK

Britští vyjednavači budou s unijními činiteli v nadcházejícím měsíci jednat dvakrát týdně s cílem přepracovat brexitovou dohodu, kterou britský parlament opakovaně odmítl. Ve čtvrtek to podle agentury Reuters řekl britský premiér Boris Johnson.

Johnson opakovaně prohlašuje, že naplní vůli voličů z referenda z roku 2016 a Británii z EU vyvede k 31. říjnu, ať už s dohodou, nebo bez ní. Spor ohledně dohody mezi oběma stranami se týká především takzvané irské pojistky. Toto opatření obsažené v dohodě, kterou vyjednala jeho předchůdkyně Theresa Mayová, má po brexitu zabránit kontrolám na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království.

„Ačkoliv jsem byl při jednáních s lídry EU v uplynulých týdnech povzbuzen jejich ochotou hovořit o alternativách k nedemokratické irské pojistce, nyní nastal čas, aby obě strany zrychlily tempo,“ uvedl Johnson. „Je nutné navýšit počet schůzek a diskusí, abychom měli šanci na vyjednání dohody než odejdeme 31. října,“ doplnil.

Současná podoba irské pojistky by po Severním Irsku a případně po celém Spojeném království požadovala dodržování mnoha unijních pravidel, pokud by selhala jednání o obchodu. Cílem opatření je vyvarovat se celních kontrol na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Británie uvedla, že by bylo možné zavést technologické alternativy k hraničním kontrolám, ve chvíli, kdy by irská pojistka měla začít platit. Podrobnosti tohoto plánu ale zveřejněny nebyly, což mezi unijními činiteli vyvolává pochybnosti.

V září se uskuteční jednání v Bruselu, které za Spojené království povede Johnsonův poradce pro evropské záležitosti David Frost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek