Britská opozice odsoudila přerušení zasedání parlamentu

30.08.2019
Euroskop, ČTK

Britská opozice vyzvala premiéra Borise Johnsona, aby okamžitě odvolal rozhodnutí přerušit na několik týdnů zasedání parlamentu, nebo aby umožnil poslancům vyjádřit se k tomuto kroku prostřednictvím hlasování. Opoziční strany včera večer ve společném prohlášení označily postup vlády za nedemokratický, většina poslanců s ním podle nich nesouhlasí. Na základě středečního oznámení vlády parlament nebude zasedat od druhého zářijového týdne až do 14. října, přičemž 31. října má Británie opustit Evropskou unii.

Premiér Johnson slibuje, že odchod z unie už se více než tři roky po brexitovém referendu znovu odkládat nebude a že země z evropského bloku na konci října vystoupí za jakýchkoli podmínek, třeba i bez dohody. Rozhodnutí zastavit na čtyři až pět týdnů fungování britského parlamentu znamená, že pro odpůrce vládní strategie bude velmi těžké legislativní cestou zablokovat možnost brexitu bez dohody.

„Veřejnost nedala žádný mandát pro škodlivý brexit bez dohody. Premiér uzavírá parlament čistě s cílem zabránit poslancům, aby brexit bez dohody odvrátili,“ píše se v prohlášení šesti opozičních stran. Vyjádření zmiňuje také neobvyklou délku parlamentní přestávky a historický význam období, ve kterém byla nařízena.

Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn ve čtvrtek také avizoval, že opozice příští týden ihned po návratu zákonodárců z letních prázdnin zahájí snahu prosadit zákon, který by variantu brexitu bez dohody vyloučil. Dolní sněmovna v minulosti opakovaně vyjádřila nesouhlas s touto podobou odchodu z EU, aktuální plán ovšem komplikuje časová tíseň.

Johnson ve středu odmítl tvrzení, že pozastavením zasedání se snaží parlament v otázce brexitu obejít. Prohlásil, že poslanci budou mít dostatek času, aby tuto záležitost probrali. Ukončení stávající parlamentní schůze a následné zahájení nové mu prý umožní prostřednictvím takzvaného královnina projevu předestřít své legislativní plány.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek