Tusk: Johnson se možná bude ohlížet jen na domácí politiku

02.09.2019
Euroskop, čtk

Britský premiér Boris Johnson se možná vydá cestou odchodu z Evropské unie za každou cenu, jen aby tím vylepšil svou pozici na domácí politické scéně. V rozhovoru s polskou televizí TVN24 to řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. V souvislosti s brexitem, který má nastat už na konci října, je podle něj celá EU „obětí“ britské politiky.

„Hlavním politickým problémem kolem brexitu je situace v Británii… všichni jsme oběťmi interní politiky Británie,“ řekl Tusk. „Nemůžeme vyloučit, že Boris Johnson bude chtít dosáhnout odchodu za každou cenu, jenom kvůli vnitropolitickým cílům,“ citovala z televizního interview agentura Reuters.

Brexitová krize přitom bývá prezentována jako důsledek nepovedeného pokusu bývalého britského premiéra Davida Camerona ukončit dlouholeté interní spory v Konzervativní straně ohledně přístupu k evropským společenstvím.

Sám Tusk tuto interpretaci podpořil vyjádřením v letošním dokumentu zpravodajské společnosti BBC, kde popisoval rozhovor s Cameronem po jeho znovuzvolení v roce 2015. Britského premiéra se ptal, proč se rozhodl „nebezpečné, ba až hloupé“ referendum o brexitu uspořádat, a odpověď jej prý šokovala. „Řekl mi, že jediným důvodem byla jeho vlastní strana,“ uvedl Tusk.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek