Finský premiér: V EU není široká podpora pro odklad brexitu

05.09.2019
Euroskop, čtk

Mezi unijní sedmadvacítkou neexistuje široká podpora dalšího odkladu brexitu, prohlásil ve středu finský premiér Antti Rinne, jehož země nyní předsedá Evropské unii. Spojené království by mělo EU opustit 31. října. Britští zejména opoziční poslanci ale odhlasovali ve středu zákon, který brání brexitu bez dohody. V případě, že by tento neřízený odchod z EU hrozil, musí podle tohoto zákona premiér Boris Johnson dopisem požádat předsedu Evropské rady Donalda Tuska o další odklad brexitu, tentokrát do 31. ledna 2020.

Země Evropské unie budou podle finského premiéra požadovat „nějaký budoucí scénář“, …který by zdůraznil, že by se mohlo začít dít něco rozumného“. „Nemá smysl“ dávat Británii další odklad, když „to nikam nepovede“, řekl Antti Rinne novinářům ve finském parlamentu. „Nemyslím si, že pro takový odklad najdeme většinovou podporu (mezi současnou sedmadvacítkou),“ doplnil.

Návrh zákona, který ve středu odhlasovali poslanci Dolní sněmovny, dává vládě Borise Johnsona čas do 19. října na dosažení nové dohody s Evropskou unií na unijním summitu 17. října, nebo požaduje souhlas parlamentu v případě „divokého“ odchodu z unie. Pokud vláda nesplní ani jednu podmínku, musí premiér požádat předsedu Evropské rady o další odklad brexitu. Zákon však ještě musí projít Horní sněmovnou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek