Irský premiér: Po brexitu bez dohody zavedeme u hranic kontroly

06.09.2019
Euroskop, čtk

Irsko se připravuje na to, že po případném odchodu Británie z Evropské unie bez dohody na konci října zavede poblíž hranic se Severním Irskem kontroly zboží. Řekl to ve čtvrtek irský premiér Leo Varadkar, informovala agentura Reuters. Otázka budoucího režimu na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, je hlavním sporným bodem jednání o brexitové dohodě.

„Zavedeme kontroly zboží a živých zvířat; pokud to bude možné, budou v přístavech, na letištích a v podnicích,“ řekl ve čtvrtek Varadkar v Dublinu. „Některé ale budou muset být poblíž hranice. Pracujeme na podrobnostech s Evropskou komisí,“ dodal.

Irsko už v červenci připustilo, že bude muset v případě brexitu bez dohody učinit ve vztahu ke zboží přicházejícímu ze Severního Irska „někde nějaké kroky“, aby dosáhlo dvou cílů: vyhnout se kontrolám přímo na hranicích a ochránit unijní jednotný trh.

Podle Irska riziko brexitu bez dohody vzrostlo

Poslanci britské Dolní sněmovny ve středu schválili návrh zákona, který má zabránit brexitu bez dohody. Podle irského premiéra ale po posledním dění na politické scéně Spojeného království riziko neřízeného odchodu Británie z EU spíše vzrostlo.

„Nepřejeme si brexit bez dohody a budeme se nadále snažit, abychom se mu vyhnuli, ale ne za každou cenu,“ varoval ve čtvrtek Varadkar. „Na rozdíl od jiných nevidím na brexitu bez dohody žádné výhody. Bojím se ho. Ale jsem na něj připraven,“ dodal irský premiér.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek