Britský parlament hlasuje o volbách, Johnson jede do Dublinu

09.09.2019
Euroskop, ČTK

Britského premiéra Borise Johnsona dnes nejspíš čeká další porážka v parlamentu, kde se bude večer hlasovat o vládním návrhu na vypsání nových voleb na 15. října. Opozice ale už dala předem najevo, že předčasné volby nepodpoří až do chvíle, kdy bude jasné, že zemi nehrozí 31. října odchod z Evropské unie bez dohody. Zákon, který to má zajistit, schválili zákonodárci minulý týden, zatím ale není jisté, že ho premiér bude respektovat.

K vypsání voleb je zapotřebí souhlas dvou třetin poslanců, proto je prakticky jisté, že návrh dolní komorou neprojde. Volby 15. října sněmovna zamítla už minulou středu, tehdy labouristé podmiňovali svůj souhlas schválením zákona proti brexitu bez dohody. Ten už parlamentem prošel a dnes ho má podepsat královna Alžběta II.

Nově se ale šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn se zástupci Liberálních demokratů, Skotské národní strany (SNP) a velšské strany Plaid Cymru dohodl, že ani dnes vládní návrh nepodpoří. Souhlasit s volbami chce opozice teprve poté, až vláda požádá o odklad brexitu.

Ještě před samotným hlasováním o volbách čeká ministerského předsedu v Dublinu jednání s irským premiérem Leem Varadkarem. Hlavním tématem pro ně bude takzvaná irská pojistka, což je z pohledu britské vlády hlavní sporný bod dohody o brexitu uzavřené s EU. Varadkar dal ale předem najevo, že žádný průlom v této věci nečeká.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek