Londýn ohlásil návrat duty-free obchodů při brexitu bez dohody

11.09.2019
Euroskop,ČTK

Ve smršti katastrofických předpovědí týkajících se brexitu bez dohody vyniklo jedno odlišné oznámení: britské ministerstvo financí sdělilo, že v případě takového scénáře opět vzniknou duty-free obchody. „Britové cestující do členských zemí Evropské unie si tak budou moci zakoupit pivo, tvrdý alkohol, víno a tabákové výrobky bez cel uplatňovaných ve Spojeném království,“ uvedl úřad na twitteru.

Lidé mířící zpátky z EU si budou moci dovézt neomezené množství pro vlastní potřebu, pokud clo zaplatí v Evropě, jako tomu bylo dosud, upřesnil úřad na vládním webu. Komuniké také cituje ministra financí Sajida Javida, podle nějž vláda chce, aby si lidé „těžce zaslouženou dovolenou“ užili. Díky návratu duty-free obchodů si tak rekreanti podle šéfa resortu budou moci finančně dovolit více.

Po oznámení se na twitteru objevilo množství jízlivých komentářů. „Přestaňte lidi podplácet,“ vyzval kabinet jeden uživatel. Další napsal, že vláda chce obyvatele Spojeného království „uplatit levným chlastem, jako to dělali Římané s kmeny nebo Britové a Američané s domorodci v Austrálii a Americe“. Další se ironicky podivovali, jak je možné, že vláda jindy bojuje proti kouření a nadměrnému popíjení alkoholu, nebo poukazovali na to, že duty-free obchody bývají předražené, takže ve skutečnosti v nich nikdo neušetří.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek