Johnson bude s Junckerem jednat o brexitu

16.09.2019
Euroskop, čtk

Britský premiér Boris Johnson bude dnes v Lucemburku jednat s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a hlavním vyjednavačem EU pro brexit Michelem Barnierem o možných alternativách ke kontroverzní irské pojistce v brexitové dohodě. Severoirský soud se mezitím bude zabývat odvoláním proti zamítnutí stížnosti, podle které by případný brexit bez dohody byl v rozporu s Velkopáteční mírovou dohodou z roku 1998.

Jednání britského premiéra a šéfa EK se zúčastní také britský ministr pro brexit Stephen Barclay a hlavní vyjednavač David Frost. Podle nedělníku Mail on Sunday Frost sepsal předběžný nový text, který hodlá prezentovat Bruselu.

Premiér Johnson ale podle listu The Guardian navzdory požadavku britského parlamentu odmítne projednat či přijmout jakoukoliv nabídku sedmadvacítky na odklad brexitu, a to i v případě, že do stanoveného data odchodu Spojeného království z bloku 31. října nebude uzavřena nová brexitová dohoda.

Spor o irskou pojistku

Britský parlament letos třikrát odmítl dohodu s EU, kterou vyjednala bývalá premiérka Theresa Mayová. Předminulý týden ale zároveň schválil zákon, který prakticky vylučuje odchod Británie z EU bez dohody. Johnson dlouhodobě tvrdí, že vyjednání dohody je prioritou jeho vlády, nebude se ale prý zdráhat ani vyvést svou zemi z EU na konci října bez dohody.

Spor ohledně dohody se týká především takzvané irské pojistky, jejíž odstranění z textu britský premiér po EU žádá. Unie změny v textu odmítá. Pojistka má podle dojednané smlouvy – v případě, že se strany nedokážou do konce následného přechodného období domluvit na jiném řešení – zabránit přísným kontrolám na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království.

Současná podoba irské pojistky by po Severním Irsku a případně po celém Spojeném království požadovala dodržování mnoha unijních pravidel. Británie uvedla, že by bylo možné zavést technologické alternativy k hraničním kontrolám, ve chvíli, kdy by irská pojistka měla začít platit. Podrobnosti tohoto plánu ale zveřejněny nebyly, což mezi unijními činiteli vyvolává pochybnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek