Juncker a Johnson se dohodli na intenzivnější diskusi o brexitu

17.09.2019
Euroskop, čtk

Britský premiér Boris Johnson a předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker se v pondělí shodli, že je třeba zintenzivnit jednání o podobě britského odchodu z Evropské unie. Šéf EK ale dal najevo, že sedmadvacítka stále čeká na životaschopný návrh Londýna, jak vyřešit pat ohledně takzvané irské pojistky v brexitové dohodě. Johnson po schůzce v Lucemburku zopakoval, že své kolegy z EU o odklad brexitu nepožádá, uvedla Downing Street v prohlášení.

„Oba lídři se shodli, že jednání musí být od nynějška intenzivnější, a (brexitové) pracovní schůzky se brzy začnou konat denně,“ uvedl Johnsonův mluvčí. Kromě těchto setkání na nižší úrovni se podle něj budou konat rozhovory mezi unijním brexitovým vyjednavačem Michelem Barnierem a ministrem pro brexit Stephenem Barclayem. Také Johnson s Junckerem budou nadále v kontaktu.

Předseda EK podle tiskové služby komise britskému ministerskému předsedovi řekl, že Londýn musí nejdřív přijít s funkčními návrhy, čím nahradit irskou pojistku, která je pro Johnsona nepřijatelná. „Předseda Juncker zdůraznil, že komise je nadále ochotná a otevřená prozkoumat jakékoli návrhy, pokud budou plnit účel pojistky. Takové návrhy ale zatím Británie nepřestavila,“ píše se dále v prohlášení.

Johnson opakuje, že Spojené království odejde z EU podle plánu 31. října, ať už s dohodou, nebo bez. Brexit s dohodou ale označuje za možnost, které by dal přednost. S Junckerem se v pondělí setkal poprvé od svého nástupu do čela britské vlády na konci července.

Londýn požaduje úpravu již dojednané „rozvodové“ dohody, neboť nyní odmítá vládou premiérky Theresy Mayové odsouhlasenou podobu irské pojistky, která je její součástí. Juncker ale o víkendu v rozhovoru s německou rozhlasovou stanicí Deutschlandfunk prohlásil, že obnovit jednání o brexitové dohodě „nebude možné“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek