Europoslanci budou diskutovat o brexitu, podpoří odchod s dohodou

18.09.2019
Euroskop, čtk

Evropský parlament bude dnes na plenárním zasedání ve Štrasburku diskutovat s unijním vyjednávačem pro brexit Michelem Barnierem a také s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem o stavu rozhovorů o odchodu Spojeného království z Evropské unie. Po dopolední debatě poslanci přijmou usnesení, ve kterém podle dostupného návrhu odmítnou schválit jakoukoli brexitovou dohodu, pokud nezaručí otevřené hranice mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem.

Zatímco britský premiér Boris Johnson hovoří o pokroku v jednání, Juncker po pondělním setkání s Johnsonem naznačil, že Londýn stále s žádným funkčním řešením nepřišel. Přichystané europarlamentní usnesení, které podporují nejsilnější politické frakce, konstatuje, že brexitová dohoda je v politickém zájmu Spojeného království i EU. Odpovědnost za následky případného brexitu bez dohody hodlá europarlament připsat na vrub Johnsona.

Takzvanou irskou pojistku poslanci považují sice za dočasné a krajní, ale nezbytné opatření, neboť je v souladu se severoirským mírovým procesem. V připraveném modelu, který ovšem britský parlament opakovaně odmítl, má pojistka zabránit vytvoření klasického pohraničního režimu mezi Irskou republikou a Severním Irskem po brexitu. Její kritici ale varují, že může znamenat připoutání Británie k unijním strukturám i po odchodu z EU. Europoslanci rovněž chtějí zopakovat ochotu proměnit politické prohlášení, které návrh brexitového ujednání doprovází, ve formálnější dokument s cílem uzavřít dohodu o přidružení mezi EU a Británií. Takto úzká spolupráce by podle poslanců nevyžadovala aktivaci severoirské pojistky.

Evropské poslance dnes ještě čeká mimo jiné hlasování o zvýšení prostředků programu výměny studentů Erasmus+ o 20 milionů eur (517 milionů korun) a programu pro výzkum a inovace Horizont 2020 o 80 milionů eur (dvě miliardy korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek