Europarlament schválil další peníze na výzkum a výměny studentů

18.09.2019
Euroskop, čtk

Evropský parlament dnes schválil dodatečných 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun) na program pro výzkum a inovace Horizont 2020 a na program studentských výměn Erasmus+. Rozpočet prvního dostane navíc 80 milionů eur (dvě miliardy korun), především na výzkum související s klimatickými změnami, druhý posílí o 20 milionů eur (517 milionů korun).

Dodatečné peníze pro oba programy navrhla Evropská komise v květnu na základě starší dohody mezi europarlamentem a členskými státy o podobě unijního rozpočtu pro letošní rok. Na počátku září rozpočtový výbor europarlamentu návrh podpořil a doporučil ho ke schválení na plénu, což poslanci udělali dnes.

„Finanční posílení programu výměny studentů Erasmus+ je krok správným směrem,“ Martina Dlabajová (ANO) z liberální frakce Obnova Evropy. „Ruku v ruce s navyšováním prostředků by však také mělo jít zjednodušování postupů a snižování administrativní zátěže pro ty, kteří se chtějí programu zúčastnit a vycestovat za vzděláním do jiné země EU,“ dodala. Dlabajová uvítala i navýšení prostředků pro Horizont 2020. Podobně se vyjádřil i Stanislav Polčák (STAN) z klubu Evropské lidové strany (EPP).

„V Evropském parlamentu dlouhodobě požadujeme dostatečné finance na vzdělávání a výzkum,“ uvedl Polčák. „Peníze půjdou na studijní pobyty studentů v zahraničí a na hledání efektivnějších a ekologičtějších způsobů letecké a automobilové dopravy,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek