Evropská komise od Londýna dostala nové dokumenty k brexitu

20.09.2019
Euroskop, čtk

Mluvčí Evropské komise ve čtvrtek novinářům řekla, že Brusel od Londýna dostal nové dokumenty týkající se brexitu. Podrobnosti ale neuvedla s tím, že je komise musí nejprve prostudovat. Mluvčí britské vlády vzápětí upřesnil, že do Bruselu dorazily technické podklady nastiňující návrhy změn v brexitové dohodě. S oficiálním řešením patu kolem takzvané irské pojistky v písemné podobě britská vláda podle něj přijde, až bude připravena a až bude jasné, že EU o něm hodlá konstruktivně jednat.

Londýn se podle mluvčího Downing Street nehodlá řídit „umělou lhůtou“ do 30. září pro zaslání písemných návrhů, o které ve středu mluvil finský premiér Antti Rinne.

Mluvčí EK Mina Andreevová ve čtvrtek novinářům řekla, že komise nepovažuje konec září za poslední možný termín pro předložení britského návrhu, avšak „každý den se počítá“. Aktuálním termínem britského odchodu z Evropské unie je 31. říjen, do něhož zbývá přesně šest týdnů.

„Mohu potvrdit, že jsme od Británie obdrželi dokumenty… Dokud je neanalyzujeme, nebudu je nazývat jinak,“ nechtěla mluvčí specifikovat, zda je nový text předložený Londýnem návrhem, o němž by EU byla ochotna jednat. Ve čtvrtek a v pátek podle ní proběhnou technická jednání o otázkách cel a průmyslové výroby.

Podle politické zpravodajky BBC Laury Kuenssbergové jsou materiály dodané britskou stranou „v zásadě seznamem možných variant, o nichž podle vlády stojí za to diskutovat“. Nejde prý o balíček hotových návrhů. Britští komentátoři se domnívají, že takové dokumenty by se mohly objevit až po nadcházejícím sjezdu Konzervativní strany, který končí 2. října.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek