Corbyn připouští „věrohodnou“ dohodu o brexitu

23.09.2019
Euroskop, čtk

Lídr britských labouristů Jeremy Corbyn v neděli prohlásil, že ohledně toho, zda před případným dalším referendem o brexitu vést kampaň za rozvod s Bruselem nebo za setrvání Británie v EU, by se řídil názorem své strany. Prohlásil, že voličům by dal na výběr mezi zachováním členství v EU a „věrohodnou“ smlouvou o brexitu.

„Stranu vedu, jsem hrdý na to, že stranu vedu, jsem hrdý na demokratičnost strany a budu samozřejmě jednat v souladu s jakýmkoli rozhodnutím, k němuž strana dospěje,“ řekl šéf britské opozice během konference labouristů v přímořském letovisku Brighton. Na otázku, zda z dlouhodobého hlediska je v britském zájmu zůstat členem evropského bloku, Corbyn odpověděl, že „to záleží na dohodě, jakou s EU máte“.

Britský list The Guardian napsal, že tato poznámka, že případná labouristická vláda by mohla jednat o dohodě, kterou by preferovala před zachováním členství v osmadvacítce, rozzlobí labouristy, kteří s brexitem nesouhlas.

Většinové preference labouristů vzhledem k brexitu jsou stále nejasné

Jak uvedla agentura Reuters, Corbyn se na labouristické konferenci ocitl pod tlakem od ostatních členů strany, i těch vysoce postavených, kteří žádají, aby labouristé před jakýmkoli dalším hlasováním hlasitě podpořili setrvání v Evropské unii. Na dotaz, zda budou labouristé prosazovat právě setrvání v Unii, či naopak odchod s dohodou, Corbyn BBC řekl, že o postoji strany rozhodne zvláštní konference po volbách, které by se měly odehrát ještě do konce roku.

„Předložíme Britům dvě varianty a řekneme jim, podívejte se, toto je ta nejlepší dohoda, které můžeme dosáhnout, a toto znamená setrvání (v EU) spolu s reformou,“ uvedl Corbyn. Labouristická stínová ministryně zahraničí Emily Thornberryová je ale odlišného názoru a vyzvala členy strany, aby o svém postoji, pokud jde o další referendum, rozhodli již nyní. Nejasná pozice labouristů ohledně brexitu by podle ní mohla vést ke ztrátě hlasů ve volbách.

Británie má podle současného plánu opustit Evropskou unii 31. října a konzervativní premiér Boris Johnson opakuje, že se tak stane ať s dohodou s Bruselem, nebo bez ní. Dohodu o brexitu, kterou s EU vyjednala jeho předchůdkyně na premiérském postu Theresa Mayová a kterou britský parlament třikrát smetl pod stůl, Johnson odmítá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek